Publik | Medlemmar | Kalender | Bilder | Resultat & Arkiv
Publik

På gång
20-21/3 Racingskola
24/4 Årsmöte
7-8/5 Porsche Carrera Cup Scandinavia
2-4/7 Svenskt sportvagnsmeeting

Till kalendern Hela kalendern »

Webmaster

Läs mer om Hyllinge MS miljöarbete

Mediabevakning
Hyllinge MS

Aktuell MotorsportRing KnutstorpHyllinge MS News 2003-08-27
Kvällspostens Newsrace 30 år!
Artikelserie om Newsracets historia, del 1.

I år är det 30 år sedan Kvällspostens Newsrace, ett av Sveriges absolut mest framgångsrika och populära motorsport evenemang, hade premiär. Här kommer hela historien, om upprinnelsen och hur det startade, om alla världsstjärnor och höjdpunkter genom åren.

Det hela startade 1973. Idén till Kvällspostens Newsrace föddes av Kvällspostens Ronnie Olofsson tillsammans med de professionella motorsport entusiasterna Sveneric Eriksson och Staffan Svenby (på den tiden även manager åt Ronnie Peterson).

Hög sportslig kvalité parad med show och familjevänliga aktiviteter var mottot. Newsracet skulle bli ett familjearrangemang för ung och gammal, en annorlunda motortävling.

Inspirationen hämtade från besöken på de utländska Formel 1 banorna där hisnande flyguppvisningar blandades med allehanda showinslag.

Kvällspostens marknadsavdelning stöttade helhjärtat projektet. Som Kvällspostens flygande motorsportreporter var det Ronnie Olofsson's uppgift att svara för publiciteten kring arrangemanget.

Svenerics och Staffan med sina internationella kontakter svarade för att locka stjärnspäckade startfält till tävlingen.

Anrika Hyllinge Motorsällskap stod för det rent organisatoriska och såg till att allt klaffade på den sidan med sin välutbildade arrangörsstab, förtjänstfullt ledda av Hyllinge MS ordförande och legendariske motorprofil Allan Persson samt tävlingsledarna Valter Nilsson och Lasse Svensson.

Under 80-talet spelade den energiske och världsvane PR-mannen och marknadsföraren Sven Berggren en stor roll. Han var inte bara en sammanhållande länk i arrangemanget utan lyckades också på sitt entusiastiska sätt sprida tävlingens positiva image långt utanför landets gränser.

Under 70 och 80-talen blev Newsracet, jämte Formel 1-loppet i Anderstorp, den största racertävlingen i Sverige. Ett begrepp även långt utanför motorkretsarna. Arrangemanget bevakades inte bara av svensk TV och massmedia - även utomlands fick tävlingen uppmärksamhet.

Idag är den annorlunda tävlingen efter 30 år en tradition i racer-Sverige, numera med standardvagns-succén STCC som given höjdpunkt.

« Del 2: Newsrace-premiären 1973 och Ronnie Peterson

Av Ronnie Olofsson
Artikel texten är hämtad från olika artiklar genom åren i tidningen Kvällsposten.
Bearbetat av Mikael Persson, Hyllinge MS.© Copyright 2001-2021, Hyllinge MS - Hyllinge Motorsällskap. http://www.hyllingems.se
Senast uppdaterat 2003-08-26 av Mikael Persson
658 besökare sedan 2003-08-26

Nyheter Publik
2021-02-26
Hyllinge MS utökar med en andra brandbil Ny!

2021-02-25
Historien om Hyllinge MS första brandbil Ny!

2021-02-12
Beslut av Södra Bilsportförbundet

 Fler nyheter »